Endodontologie

In de volksmond noemen wij dit een zenuwbehandeling, of beter gezegd een wortelkanaalbehandeling. Onder het zichtbare gedeelte van een tand of kies, bevindt zich de wortel. In iedere wortel bevinden zich een of meerdere wortelkanalen. Dit kanaal is gevuld met de pulpa die bestaat uit bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten. Deze pulpa kan door tandbederf, een lekkende vulling of een val ontstoken raken. De wortelkanalen staan via de wortelpunt in verbinding met het bot. Hierdoor kan een ontsteking in de pulpa zich uitbreiden naar dit gebied. Voor het behoud van de tand of kies kan een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk zijn.
Behandeling

Het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling is nauwkeurig werk dat veel geduld vereist. Omdat de behandeling daarom erg tijdrovend is, moet u rekening houden met een behandeltijd van 1 á 2 uur. De tijd die de wortelkanaalbehandeling in beslag neemt is afhankelijk van het aantal wortelkanalen. Niet iedere tand heeft evenveel kanalen. Een gewone tand heeft over het algemeen één kanaal in de wortel. Kiezen hebben er vaak meer. Uw tandarts maakt eerst een röntgenfoto om de status van de wortelkanalen te bekijken en om te zien waar de ontsteking zit.

Verdoving
Allereerst wordt de tand of kies verdoofd, zodat de behandeling pijnloos is. De zenuw mag dan in de meeste gevallen dood zijn, het weefsel rondom is vaak ontstoken en daarom extra gevoelig. Zonder verdoving kan dit pijnprikkels opwekken.
Uitvoering wortelkanaalbehandeling
Nadat de tandarts u een plaatselijke verdoving heeft gegeven, maakt hij via de bovenkant uw kies open. Om toegang tot de wortelkanalen te krijgen, moet eerst de oude vulling of opbouw verwijderd worden. Soms moet een kroon worden afgenomen of doorboord. Met behulp van vijltjes worden de wortelkanalen ruimer gemaakt. Daarna worden ze schoongespoeld, gedroogd en gevuld met ‘gutta percha’. Deze wordt vloeibaar of in de vorm van een stiftje in het kanaal gebracht. Na het vullen van de kanalen zal de tand of kies weer afgesloten worden met restauratiemateriaal. Als de kies erg is verzwakt kan een kroon nodig zijn. In sommige situaties is de anatomie van de kanalen erg grillig (krommingen, splitsingen, vernauwingen). Het kan dan noodzakelijk zijn dat de tandarts een verwijzing geeft voor een behandeling bij een specialist (endodontoloog).
Napijn

Enige dagen napijn na een wortelkanaalbehandeling is normaal, de pijn wordt met name gevoeld bij kauwen/dichtbijten, tikken of andere krachten op de tand/kies. Een eenvoudige pijnstiller biedt hier meestal afdoende verlichting. Bij voorkeur gebruikt u Paracetamol of Brufen. Dit is zonder recept verkrijgbaar bij drogist of apotheek. Indien de ontsteking dermate groot is, zal het herstel langer duren en kunnen klachten enige weken aanwezig blijven. Bij blijvende klachten raden wij u aan om altijd de tandarts te consulteren.