Kindertandheelkunde

Kinderen laten graag hun tanden zien!

In onze praktijk zijn kinderen meer dan welkom. Wij adviseren ouders altijd om kinderen van jongs af aan mee te nemen naar de tandarts. Dit kan bijvoorbeeld tijdens de controle van de ouders of broers en/of zussen. Zo kan uw kind wennen aan de nieuwe omgeving, aan de tandarts en aan de assistentes. Kinderen worden op een vriendelijke en prettige manier benaderd waardoor ze zich op hun gemak zullen voelen. Er wordt altijd in begrijpelijke taal uitgelegd wat de tandarts of de assistente zal doen.
Angst voor de tandarts zal hierdoor tot het verleden behoren. De ervaring heeft ons geleerd dat de juiste benadering bij het behandelen van kinderen tot een zeer positief resultaat kan leiden. Kinderen komen niet zelden zelfs graag hun tanden laten zien!

Preventie
Een gebit, daar moet je een leven lang mee doen. Preventie staat in onze praktijk voorop. We geven veel tijd en aandacht aan uitleg over hoe kinderen door het toepassen van juiste eet-, drink-, en leefgewoontes zuinig kunnen zijn op hun gebit. Daar horen ook juiste poetsgewoontes en een goed poetstechniek bij. Ook de ouders worden hierbij betrokken. Ons advies aan de ouders is om bij kinderen tot 10 jaar, nadat ze zelf hebben gepoetst, nog na te poetsen.
Poetscontrole
Vanaf het tiende jaar kunnen we de touwtjes laten vieren. Dat betekent niet dat uw kind vanaf die leeftijd zelf kan poetsen. Dit moet een kind leren. Vanaf die leeftijd wordt bij iedere halfjaarlijkse controle tijd gereserveerd bij de preventie assistente. Deze zal het gebit van uw kind ‘kleuren’ met een speciale vloeistof. Hierdoor wordt zichtbaar hoe er gepoetst is. De preventie assistente kan zien of en hoe de poetsmethode moet worden aangepast of bijgestuurd. Zij zal hier dan ook, indien nodig, gelijk instructie over geven.
Poetsen met een beugel of het gebit verzorgen met tandenragers of flosdraad vanaf 15 jaar is een kunst, ook hier wordt uitleg over gegeven.