Tandvleesproblemen

Het tandvlees vormt samen met het onderliggende bot het houvast van de tanden en kiezen in de kaak. Het is belangrijk dat tanden en kiezen gezond zijn, maar zeker zo belangrijk is dat het tandvlees en kaakbot, het “parodontium”, gezond is. Factoren zoals bijvoorbeeld roken, diabetes, zwangerschap, medicijngebruik en stress hebben een nadelige invloed op de conditie van het tandvlees. Er is zelfs aangetoond dat tandvleesproblemen een risicofactor vormen voor acute hart- en vaatklachten. Daarom is het zo belangrijk dat de tandarts niet alleen regelmatig controleert of je tanden en kiezen gezond zijn, maar ook of het omringende weefsel gezond is. Patiënten met tandvleesproblemen krijgen het advies om hun gebit iedere 3 maanden te laten controleren.
Gingivitis

Bij gingivitis (beginnende tandvleesontsteking) is het tandvlees ontstoken door bacteriën. Deze ontsteking veroorzaakt doorgaans geen pijnklachten, maar wel zwelling, roodheid van het tandvlees en bloeding tijdens het poetsen. Soms is er sprake van een vieze smaak of een slechte adem. Ook voor het gezond houden van tandvlees geven wij adviezen. Denk hierbij aan instructie over een juiste poetstechniek, en het gebruik van flossdraad en tandenstokers. De preventieassistente laat zien waar plaque en tandsteen zit. Zij haalt deze zorgvuldig weg en legt uit hoe je dit zelf kunt bijhouden.

Parodontitis

Als gingivitis langdurig aanwezig is, kan er parodontitis ontstaan. Bij deze ontsteking is niet alleen het tandvlees betrokken, maar ook het onderliggende kaakbot. Dit wordt door het lichaam afgebroken, waardoor er verdiepte ruimtes tussen de tanden en kiezen ontstaan. Deze ruimten noemen we pockets. Ook deze ontsteking verloopt vaak zonder pijnklachten, wel kan er sprake zijn van zwelling, roodheid, bloeding tijdens het poetsen, spontaan loszittende tanden of kiezen en een slechte adem.

Als deze parodontitis niet behandeld wordt, trekt het tandvlees terug. Dit is geen mooi gezicht omdat tandwortels bloot komen te liggen. Nog belangrijker is dat uiteindelijk kaakbot kan verdwijnen waardoor tanden en kiezen los gaan staan en tenslotte uitvallen. Eenmaal verdwenen kaakbot kan zich niet meer herstellen.

Om de status van de parodontitis te bepalen is aanvullend onderzoek nodig. Er worden röntgenfoto’s gemaakt en voor het hele gebit meten we hoeveel millimeter diep de pockets zijn. Daarna worden alle tanden en kiezen zowel boven als onder het tandvlees gereinigd, dit gebeurt in meerdere afspraken en vaak met verdoving. Ook hier worden er instructies gegeven hoe het gebit thuis het beste schoongemaakt kan worden.

Om deze parodontitis te stabiliseren is in sommige situaties een verwijzing noodzakelijk voor een uitgebreide behandeling door een parodontoloog.